Grijze Staar

Grijze staar is een vertroebeling van de ooglens met verschillende oorzaken. Grijze staar kan veroorzaakt worden door een virusinfectie (bijvoorbeeld rode hond), ten gevolge van diabetes of wanneer u voor een andere aandoening glucocorticoide, zoals cortisone, gebruikt. Bij de zogenaamde ouderdomsstaar (cataracta senilis) veranderen de eiwitten in de ooglens. Hierdoor valt minder licht op het netvlies en wordt het licht bovendien verstrooid.

Symptomen van grijze staar

Grijze staar heeft typische symptomen: het gezichtsveld wordt steeds waziger, kleuren en vormen gaan in elkaar overlopen en er kan dubbelzicht optreden. Overdag heeft men snel last van goed licht. In de schemering ziet men echter vaak beter. Dit komt omdat de receptoren voor de helderheid van het licht aan de zijkanten van het oog liggen en als het ware om de lenstroebeling, die meestal in het midden begint, heen kijken.

Cataract operatie

Bij een cataract-operatie wordt de troebele lens verwijderd en vervangen door een kunstmatige lens. Deze behandeling wordt met conventionele methoden uitgevoerd. Grijze staar kan helaas niet verholpen worden door middel van een ooglaserbehandeling.

Neem contact op met uw oogarts wanneer uw gezichtsvermogen achteruit gaat. Hij kan vaststellen of u aan grijze staar lijdt en vervolgens een behandeling starten.

Groen staar

Groene staar ontstaat door een verhoogde oogdruk. De kleine bloedvaten in het oog worden samengedrukt. Hierdoor krijgt het oog onvoldoende zuurstof. De hoge oogdruk kan bovendien de gevoelige oogzenuw beschadigen of zelfs vernietigen.

Een van de oorzaken van groene staar is bijvoorbeeld verminderde afvloeiing van het zogenoemde kamerwater. Dit komt voor bij ongeveer 3 % van alle 60-plussers en is een typisch ouderdomsverschijnsel.

Groene staar kan helaas niet verholpen worden door middel van een ooglaserbehandeling.

Indien wij bij het vooronderzoek van uw ogen groene staar vaststellen, sturen we u zo snel mogelijk door naar een gespecialiseerde oogarts. Om uw gezichtsvermogen te behouden, is het bij groene staar zeer belangrijk de oogdruk zo snel mogelijk te laten dalen, zodat de gezichtszenuw niet onherstelbaar wordt beschadigd.

Why at IVC?

  • Latest methods, SMILE and FemtoLASIK
  • Personal guidance
  • Easy to reach by public transport
  • Experienced specialists
  • Patient review rate of 8.9 on Ooglasertrefpunt.nl
  • Modern equipment

We would like to have contact!

We are happy to give you more information concerning our clinic, specialists and treatments, or answer any of your questions. Please feel free to contact us.

Fill in the following form and receive our folders.

Fill in the following form and we will get in contact with you as soon as possible.

Name *

Email*

Phone*

I want to make an appointment in
 Amsterdam Nijmegen

Clinic impression